Brasserie du Bocq – specialöl från Belgien

Dela med dig:

Det finns över 1.000 olika sorters öl i Belgien. Här görs kryddiga, alkoholstarka ale och även några av världens bästa veteöl. Låt oss presentera fyra sorter från det belgiska bryggeriet Brasserie du Bocq som man kan köpa i Sverige.

I Belgien tar man sin ölkultur på allvar. På en relativt liten yta lyckas man brygga flera olika ölstilar som blivit berömda över hela världen. Här finns olika sorters ale, veteöl, spontanjäst öl och fruktöl. Samtidigt föredrar också många belgare att släcka törsten med ljust lageröl.

Provinserna sätter smaken

Belgien är indelat i tre regioner. Huvudstaden Bryssel, Flandern där man talar nederländska och det fransktalande Vallonien. Varje region är dessutom indelad i olika provinser, där alla i princip hållit kvar vid en speciell ölsort vilket gjort att små bryggerier kunnat överleva genom åren.

Belgiska ölsorter

  • Trappistöl – klosteröl som bryggs enligt särskilda regler. Gemensamt för trappistöl är att de har jästfällning, hög alkoholhalt och mycket smak.
  • Klosteröl – öl som bryggs i samma stil som trappistöl.
  • Dubbel – mörk, maltig, lite söt med alkoholhalt på 6-7%.
  • Tripel – gyllengul, kraftig alkoholstark öl med tydlig sötma.
  • Witbier – kryddat veteöl, kallas även bière blanche.
  • Spontanjäst öl – öl utan tillsatt jäst kallas lambic, olika årgångar kan blandas ihop till gueuze.
  • Röd och brun öl – syrlig specialitet från Flandern som får jäsa först på metalltank och sedan i stora trätunnor.
  • Saison – säsongsöl från Vallonien som bryggdes under vintern för att passa under sommaren då säsongsarbetarna arbetade ute på fälten. Det kallas även bondgårdsöl.

Fyra spännande sorter från Brasserie du Bocq:


1. SAISON 1858 är en ljus ofiltrerad öl med fräsch doft och smak av citrus, banan och kryddor samt en utpräglad beska i slutet. Öltypen Saison bryggdes förr under vintern för att passa under sommaren då säsongsarbetarna arbetade ute på fälten. Det kallas även bondgårdsöl. Saison 1858 passar till ljust kött och fiskrätter eller som sällskapsdryck och kommer i en 750 ml stor flaska som kan delas av flera.

> Till Systembolaget


2. GAULOISE AMBREE är ett belgiskt hantverksöl som passar utmärkt till rätter av ljust kött, smakrika vegetariska rätter eller till fisk och skaldjur. Denna bärnstensfärgade ale gjord på pilsner- och caramalt har doft med inslag av hasselnöt, karamell, apelsin och fruktig humle. Smaken är fruktig med inslag av aprikos, kryddor och lite lakrits. Humleblandningen består av tjeckisk Saaz, Strisselspalt från Alsace och tysk Saphir.

> Till Systembolaget


3. BLANCHE DE NAMUR är ett fruktigt och kryddigt veteöl med doft av koriander och apelsin. Passar utmärkt till milda rätter med krämiga och salta tillbehör, som inlagd sill, sushi eller Belgiens paradrätt musslor med pommes frites. Vet du förresten vem Blanche från Namur var? Hon var en belgisk prinsessa som blev drottning i Sverige och Norge 1335. Till hennes minne sjunger vi fortfarande ”Rida, rida ranka, hästen heter Blanka”.

> Till Systembolaget


4. BLANCHE DE NAMUR HOP´N SPICE är ett fruktigt och kryddigt witbier med en kraftigare humlesmak och dessutom en hint av ingefära. Detta resulterar i en ännu fruktigare och blommigare doft och en uppfriskande smak. Ölet passar som sällskapsdryck eller till rätter fisk eller ljust kött, gärna asiatiskt.

> Till Systembolaget

Brasserie du Bocq

Brasserie du Bocq startade 1858 som ett gårdsbryggeri av Martin Belot i den lilla belgiska byn Purnode i Bocq-dalen alldeles vid porten till Ardennerna tio mil sydost om Bryssel. I dag ägs bryggeriet av familjen Keersmaekers och är ett av de största oberoende bryggerierna i regionen.

I början av 1900-talet skapades Gauloise, ett mörkt överjäst öl, som blev mycket omtyckt och som fortfarande produceras. Under 1980-talet moderniserades bryggeriet, men man brygger fortfarande specialöl enligt gammal tradition: överjäst och med en andra jäsning i flaskan. Alldeles nyligen invigdes en ny tappningshall, men all bryggning sker än i dag i de gamla historiska byggnaderna i byn.

> Läs mer om Brasserie du Bocq