Finnerödja

Historien om Finnerödja börjar redan 1910 när några av de små gårdarna runt Finnerödja började odla jordgubbar. Först såldes bären till samhällen i närheten. Men goda rykten spreds snabbt redan då. Snart hade bären från Västra Götaland färdats över hela landet till längst upp i Norrland – och den lilla järnvägsstationen i Finnerödja blev en knutpunkt för jordgubbar i hela Sverige. Inte konstigt att orten Finnerödja sedermera kom att gå under det mycket passande namnet Jordgubbsdalen.

Ett KRAV-märkt glas bär!

Våra bärdrycker finns i flera härliga smaker – tranbär, granatäpple, havtorn, blåbär och lingon. Och alla är precis lika goda. De är dessutom KRAV-märkta, varsamt sötade med ekologiskt råsocker och är helt fria från färgämnen, bekämpningsmedel och konserveringsmedel. Vi vill hålla smaken av bär så naturlig som möjlig. Dryckerna har en god syrlighet som gör dem perfekta som måltidsdryck eller som en svalkande paus när det är varmt ute, eller inne. Sätt lite sommarfärg på din inköpslista och friska upp ditt kylskåp med våra bärdrycker.

https://www.finnerodja.se/

Blåbär är inte bara ett av våra mest älskade bär, utan också ett av de vanligaste. Omkring 15 % av Sveriges yta är täckt av blåbärsris. Blåbär har så länge man kan minnas varit en stapelvara i det svenska hushållet. Bären var förr en viktig källa till C-vitamin under vintermånaderna. Idag använder vi dem oftast till sylt, saft och kräm. På senare tid har blåbärets mycket rika innehåll av kraftfulla antioxidanter uppmärksammats av forskare.

Finnerödja_bär_blåbär

Granatäpple är inte ett bär, men väl en på senare tid mycket uppmärksammad frukt med unika hälsoegenskaper. Som nyttoväxt i människans tjänst är granatäpplet mycket gammalt, som omtalas både i bibeln och i antikens Grekland – ofta som en symbol för fruktsamhet, eftersom frukten innehåller så många frön. Granatäpplet har ett högt innehåll av olika polyfenoler och andra näringsämnen.

Finnerödja_bär_granat

Tranbär är ett vackert rött bär, som påminner lite om lingon. Det har en frisk, syrlig och lite sträv smak som passar utmärkt till vilt, fågel och cocktails. Bären växer vilt på öppna myrar och mossar. De mognar sent på hösten och många hävdar att de blir ännu godare om man låter den första frosten nypa dem i skalet. Tranbär innehåller stora mängder antioxidanter.

Finnerödja_bär_tranbär

Havtorn hälsoegenskaper är kända över hela världen och omtalas redan i gamla tibetanska texter. Med en smak av passionsfrukt, mango och lime är det förvånande att hitta havtornets vackra gula bär på sandiga stränder i Sverige. Men för det ska vi vara glada. De mjuka, saftiga havtornen beskrivs som ett av världens mest vitaminrika bär.

Finnerödja_bär_havtorn

Lingon växer vilt i hela Sverige och är ett av våra allra äldsta hushållsbär. Utgrävningar har visat att man plockade och åt lingon redan under bronsåldern. Lingondricka har ett rikligt innehåll garvämnen och har ett mycket lågt pH.

Finnerödja_bär_lingon