Matrecept

Blanda din egen grillolja

  • 3-4 msk KLOKA olja
  • 2 msk KLOKA grillkrydda

Blanda och rör om, låt stå ca. 10 min och rör sedan om igen och pensla sedan köttet.
Bon Apetit!

KLOKA grillkrydda finns även att köpa på www.lillakrydderiet.se

Aioli

  • 2 äggulor
  • 3-4 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3 dl KLOKA Rapsstekolja – Naturell
  • 3 krm salt

Eventuellt vitpeppar och en nypa socker efter smak. Mixa alla ingredienser med stavmixer eller elvisp.

Bearnaisesås

  • 4 äggulor
  • 0,5 dl vitvinsvinäger (ev. dragonvinäger)
  • 0,5 dl vitt vin
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3-4 msk färsk dragon, finhackad
  • 3-4 msk färsk persilja, finhackad
  • 2 dl KLOKA Rapsstekolja – Smörsmak
  • Salt och malen vitpeppar, efter smak.

Metod #1 Tillagning, varm metod

Koka vinäger, vin, lök, salt, peppar samt hälften av dragonen tills halva mängden återstår. Sila av och låt svalna. Vispa äggulor och vinägerblandningen över vattenbad tills den börjar tjockna. Ta av från vattenbadet. Tillsätt KLOKA Rapsstekoljan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt den hackade persiljan, resten av dragonen samt smaka ev. av med mer salt och peppar.

Metod #2 Tillagning, kall/snabb metod

Gör vinägerblandningen enligt ovan, kyl av kastrullen i kallt vatten (behöver ej bli kallt, ljummet är ok) Mixa vinägerblandningen och äggulor med stavmixer. Tillsätt KLOKA Rapsstekolja under fortsatt mixning. Smaka av med resterande dragon samt salt och peppar.

Tillagning med kall metod innebär att du kan förbereda i god tid och ställa i kyl. Såsen kan därefter värmas på låg effekt i mikro, omrörning emellanåt, eller i kastrull på låg värme under omrörning. Med KLOKA Rapsstekolja riskerar du inte att såsen skär sig, vilket lätt inträffar när den är gjord på smör.

Italiensk dressing – Ann-Maris

  • 1 dl vitvingsvinäger
  • 3 dl KLOKA Rapsolja Kallpressad/Neutral
  • 2 vitlöksklyftor
  • Basilikablad (örtkryddor)
  • 1/2 chilipeppar

Pressa vitlöksklyftor och finhacka chilin. Hacka eller klipp kryddorna. Vispa eller skaka samman. Låt stå och dra, helst över natten.

KLOKA RAPS BULLAR

  • 5 dl vatten
  • 25 gr jäst
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 6 dl dinkelmjöl
  • 3 msk KLOKA Rapsstekolja
  • 1 tsk salt

Recept för 18 st. bullar:

Blanda samman mjölet. Lös upp jästen i ljummet vatten. Blanda ner mjölmixen och oljan, avvakta med saltet, knåda med degblandare eller matberedare i cirka 10 minuter. Tillsätt salter och knåda ytterligare 5 minuter.

Låt degen jäsa ca 20 minuter. Lägg degen på mjölat bakbord och dela den i 18 bitar. Rulla bitarna till bullar och lägg dom på smord bakplåt eller bakplåtspapper, platta till dom något.

Låt bullarna jäsa till dubbel storlek, 30-60 minuter.

Pensla med ägg, strö över med ex. vallmofrön, sesamfrön, gryn eller ost.

Gräddas mitt i ugnen på 250 grader i 10-12 minuter.

Låt svalna något – njut!

Fiskmarinad

  • 2 dl KLOKA Rapsstekolja – Vitlök
  • 1 citron
  • 1 msk grovsalt
  • 1 msk (citron)peppar

Blanda samman olja, peppar och den pressade citronen. Pensla marinaden på bitarna eller – om vid hel fisk fyll buken med marinaden. Salta efter smak.

Grillmarinad

  • 1 dl KLOKA Rapsstekolja – valfri
  • 2 msk kinesisk soya
  • 2 msk chilisås
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 lökar
  • 1 msk örtkryddor (timjan, oregano, rosmarin eller franska örter)
  • 1/3 chilipeppar
  • 2 vitlöksklyftor

Finhacka lök, chilipeppar och krossa vitlöksklyftor. Blanda alla ingredienser i en skål och låt stå och dra några timmar, gärna över natten. Marinera köttet som ska grillas eller pensla på vid grillningen.

SAFTIGA MUFFINS

  • 1 dl KLOKA Rapsstekolja – Smörsmak
  • 1 dl mjölk
  • 1 krm salt
  • 2,25 dl socker
  • 2 stora el. 3 små ägg
  • 2,25 dl mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 4 msk vaniljkrämspulver för kokning (ex. Marsan)
  • Rivet citronskal, efter smak

Vispa ihop Rapsstekolja, mjölk, socker, ägg och salt. Sikta mjöl, bakpulver och krämpulver för att undvika eventuella klumpar och rör ner i äggsmeten.

Tillsätt citronskal om så önskas. Fyll muffinsformarna och baka av direkt. Om smeten får stå och svälla i kyl över natten får muffinsen en något jämnare yta.

Varmluft: Sätt in i 200 grader, sänk direkt till 190 grader. Vanlig ugn: 200-225 grader beroende på storlek. Små formar bakas i 10-12 min. och stora formar bakas i 12-15 min.

Info! Muffins bakade på rapsstekolja håller sig saftigare och mjukare jämfört med muffins bakade på smör eller margarin. Dessutom är halten mättat fett betydligt lägre och det enkelomättade högre i Rapsstekolja